Metody kreativního účetnictví, modely a jejich využití - Klečková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem této práce je formulovat nejznámější techniky kreativního účetnictví ve vazbě na vybrané položky účetních výkazů, včetně uvedení jejich dopadu, a dále zhodnotit vybrané modely kreativního účetnictví. Tyto modely se používají k odhalení případné manipulace s vykazovanými účetními údaji. Cílem je také stanovit možnosti a omezení jejich využití. Práce je rozdělena do dvou částí. První část se zabývá podstatou kreativního účetnictví. Druhá část obsahuje analýzu vybraných položek účetních výkazů v souvislosti s praktikami kreativního účetnictví. Součástí analytické práce je také případová studie, která řeší problematiku identifikace manipulace účetních výkazů. Finanční výkazy jsou důležitým zdrojem informací. Pokud jsou ale údaje v nich upravené, podávají nepřesné a nepravdivé informace. Tato skutečnost pak může mít významný vliv na rozhodnutí uživatele.
Creative accounting methods, models and their use
Keywords: kreativní účetnictví; věrný a poctivý obraz; finanční výkazy; zmanipulované účetní výkazy; techniky kreativního účetnictví; modely kreativního účetnictví; creative accounting; true and fair view; financial statements; manipulated financial statements; creative accounting techniques; creative accounting models