Řízení rizik inovačního podnikání v oblasti strojírenství - Trojan, Zbyněk (Jihočeská univerzita, 2008)
Řízení rizik působících na podnik je základním předpokladem úspěšného podnikání. Tato práce je zaměřena na rizika firmy Trojan, která v roce 2007 provedla rozšíření svých činností do více oblastí. Dnes se inovovaná firma zabývá následujícími činnostmi: - strojírenská výroba a konstrukce, - práškové lakování, - povrchová úprava pískováním, - tuzemská a mezinárodní autodoprava. Práce popisuje fáze vzniku nových činností firmy, které způsobily, že se zvýšilo množství rizik působících na podnik. Jedná se například o poruchu vybavení nebo nedodržení technologického postupu. Činnosti podniku mají mnoho společných rizikových faktorů. Ty jsou rozděleny do oblastí: obchod se zákazníkem, nakupování, výroba a poskytování služeb, finance, konkurence, zaměstnanci, legislativa a rizika nahodilá. V každé této oblasti jsou rizikové faktory, jejichž vliv na firmu je následně vysvětlen. Na tyto rizikové faktory jsou navrženy eliminující opatření. Aby byl zjištěn jejich vliv a negativní dopad na firmu, bylo provedeno expertní hodnocení, které odhalilo nejzásadnější faktory. Výsledkem analýzy bylo zjištění, že všechny rizikové faktory spolu úzce souvisejí, i když je každý popisován v jiné oblasti. Návrhy na zlepšení popsané u každé oblasti, by částečně eliminovaly některá nebezpečí a rizika.
The ways and means of operating risks innovative business in the sphere of engineering
Keywords: riziko; inovace; analýza; eliminace rizika; rizikové faktory; hazard; innovation; business; analysis; hazard elimination; hazard factor