Využití prvků vývojové kineziologie v józe pro děti - Frdlíková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá využitím prvků vývojové kineziologie v józe pro děti. V první kapitole teoretické části jsou podrobně popsány jednotlivé vývojové polohy dítěte. Další část pojednává o józe. Zde jsou zmíněny základní pojmy důležité pro bližší pochopení tohoto cvičebního systému. Principům zdravého pohybu je věnována část navazující. Ta popisuje gravitaci, osu a oporu, neboť tvoří funkční základ pro práci s tělem. Následně se teoretická část zabývá jógou pro děti, jejími specifiky a benefity. Praktická část byla zpracována formou kazuistik. Výzkumný soubor byl složen ze tří dívek ve věkovém rozmezí 7-11 let. Respondentky docházely na skupinové lekce dětské jógy do centra Think Yoga v Českých Budějovicích. Výzkum probíhal po dobu dvou měsíců. Na začátku bylo provedeno vstupní kineziologické vyšetření. Po uplynutí dvou měsíců bylo vyšetření zopakováno. Výsledky obou šetření byly následně porovnány a vyhodnoceny.
Utilization of Elements of Developmental Kinesiology in Yoga for Children
Keywords: Vývojová kineziologie; pohyb; cvičení; zdraví; jóga pro děti; Developmental kinesiology; movement; exercise; health; yoga for children