Recepce pedagogiky Herberta Spencera v české kultuře - Prouzová, Petra (Jihočeská univerzita, 2023)
Předmětem předkládané diplomové práce je recepce pedagogických názorů britského sociologa Herberta Spencera v české kultuře. Cílem bylo stanovit, kteří čeští pedagogové se podíleli na transferu myšlenek z jeho děl ve druhé polovině 19. a počátku 20. století a zhodnotit, které z nich v české společnosti rezonovaly nejvíce. Autorka se dále zaměřila na některé osobnosti, které tyto myšlenky kritizovaly a odmítaly. Práce se opírala o původní díla Herberta Spencera a českých pedagogů, kteří se k němu vyjadřovali.
Reception of Pedagogy of Herbert Spencer in Czech Culture