Pražská jara, léta, zimy a podzimy tudy prošly a určitě projdou zas. Reprezentace Prahy v nejnovější české próze. - Macková, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem diplomové práce je sledování způsobu reprezentace města Prahy v literárních textech vybraných autorů; Daniely Hodrové, Michala Ajvaza, Miloše Urbana, Jáchyma Topola, Adina Ljucy a Maria Szczygieła. Jedná se o prozaická díla vydaná po roce 1989. V teoretické části je věnována pozornost typologii urbánního prostoru. Je zde nastíněna problematika zobrazení prostoru ve vztahu k realitě, problém hranice či sémiotické poznatky Tartuské školy. V interpretační části jsou analyzována jednotlivá díla pomocí zmíněných teoretických východisek. Literární počiny jsou zkoumány z pohledu vyobrazení samotného prostoru města, jeho obývání a chůze v něm. Vzájemnou komparací děl jsou identifikovány odlišnosti zobrazení prostoru Prahy. Důraz je kladen na vyvození základních motivů a způsobů reprezentace města v těchto textech.
Prague Springs, Summers, Winters and Autumns had come and gone, and would probably come again. The representation of Prague in the newest Czech prose
Keywords: město; městský prostor; prostor v literatuře; Praha; zobrazení Prahy; komparace; city; urban space; space in literature; Prague; views of the city; comparison