Rozbor faktorů ovlivňujících welfare jelena lesního - Přichystalová, Michala (Jihočeská univerzita, 2012)
Jelen lesní (Cervus elaphus) je častým předmětem lidského zájmu. S jelenem lesním je hospodařeno ve volné přírodě, může být intenzívně chován v oborách, může být předmětem farmového či zájmového chovu, poddruhy jelena lesního se objevují v zoologických zahradách. Při hospodaření s jelenem lesním ve volné přírodě nelze v plné míře eliminovat všechny negativní vlivy na welfare zvěře, při hospodaření s jelenem lesním v oborách by naplnění optimálních chovatelských podmínek mělo být chovatelským cílem v plné míře. Cílem této práce bylo vyhodnotit, do jaké míry jsou při hospodaření s jelenem lesním v České republice aplikovány a respektovány základní zásady pro zajištění welfare. Byla provedena analýzu výkazů o hospodaření s jelenem lesním, výkazů o stavu životního prostředí jelena lesního a analýza chovatelských podmínek ve vybraných oborních chovech.
Analysis of factors affecting the welfare of red deer
Keywords: jelen lesní; hospodaření se zvěří; chovatelské zásady; welfare; Cervus elaphus; red deer; the deer management; breeding principles; welfare; Cervus elaphus