Výskyt dysplazie kyčelních a loketních kloubů u belgických ovčáků Malinois - Zubcová, Denisa (Jihočeská univerzita, 2023)
Dysplazie kyčelních a loketních kloubů je primárně dědičné onemocnění, ale na rozsah nálezu má vliv také vnější prostředí. Cílem bakalářské práce bylo pomocí dotazníkového šetření mezi chovateli belgických ovčáků malinois zhodnotit výskyt dysplazie kyčelních a loketních kloubů, uplatňovaná preventivní opatření a využí-vanou medikaci. Hodnoceno bylo celkem 103 psů, z nich 80 % bylo z pracovní li-nie, 12 % z exteriérové linie a 8 % z kombinace obou linií. Onemocnění dysplazií bylo zjištěno u pěti jedinců, z nich 60 % tvořili samci především v dospělém, příp. seniorském věku. Preventivně je majiteli u štěňat využívána vyvážená výživa a adekvátní zátěž. Aktuálně majitelé jako prevenci používají kloubní výživu a prová-dějí fyzioterapii. K léčbě je používána kombinace fyzioterapie a kloubní výživy. Čtyři psi s dysplazií byli z pracovní linie, jeden pes z kombinované linie. Ačkoliv nebyl zjištěn žádný jedinec s dysplazií z exteriérové linie, pro nízký počet zahrnu-tých jedinců nelze spolehlivě vliv linie zhodnotit.
Occurrence of hip and elbow dysplasia in the Belgian Shepherd Malinois
Keywords: Dysplazie; belgický ovčák; loketní kloub; kyčelní kloub; linie; léčba; Dysplasia; Belgian Shepherd; elbow joint; hip joint; line; treatment