PRACOVNÍ UPLATNĚNÍ ZDRAVOTNĚ ZNEVÝHODNĚNÝCH NA TRHU PRÁCE V OBLASTI VLTAVOTÝNSKA - Faktorová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2010)
Teoretická část je rozčleněna do tří kapitol. První kapitola se zabývá vysvětlením pojmů handicap, vznik handicapu a druhy handicapu. Hlavním bodem druhé kapitoly je zaměstnávání zdravotně znevýhodněných osob a jejich začlenění do společnosti. Přibližuje aktivitu chráněných pracovních dílen a chráněných pracovních míst. Zaměstnávání je bezpochyby důležitým prvkem sociální integrace a slouží jako prostředek v boji proti sociálnímu vylučování. Poslední kapitola je věnována významu práce pro člověka, která přináší nejen materiální prospěch, ale i pocit seberealizace a společenské užitečnosti. Cílem praktické části je zjistit postoje zaměstnavatelů k zdravotně postiženým lidem. Na danou problematiku je pohlédnuto nejen očima zaměstnavatelů, ale i očima zdravotně handicapovaných. Výzkum se snaží potvrdit nebo vyvrátit tvrzení řady odborníků, kteří se obecně domnívají, že zdravotně znevýhodnění lidé mají velmi malou šanci najít pracovní uplatnění na trhu práce a že největší možnosti na zaměstnání těmto lidem nabízejí právě chráněné dílny a chráněná pracoviště.
Labour application of the disabled on labour market in the region of Týn nad Vltavou
Keywords: handicap; osoba se zdravotním postižením; trh práce; dlouhodobá nezaměstnanost; změněná pracovní schopnost; chráněná pracovní dílna; chráněné pracovní místo; handicap; handicapped person; labour market; long-term unemployment; altered working ability; protected workroom; protected job