Postnatální změny vybraných krevních parametrů králíka - Laštovková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2018)
Králík je významné laboratorní zvíře, které se využívá v celé řadě experimentů. Do těchto experimentů se zařazují jedinci různého stáří a různé intenzitě metabolické aktivity, která se odráží v hematologických a biochemických parametrech. V dostupných literárních zdrojích se vyskytují zřídka informace o hodnotách a změnách hematologických a biochemických parametrů u králíků v časném postnatálním období života. Předkládaná bakalářská práce se zabývá změnami vybraných hematologických a biochemických parametrů v průběhu 39 dní postnatálního života králíků. Získaná data ukazují, že v období od narození do 39. dne věku dochází k vzestupu průměrných hodnot počtu erytrocytů (z 2,81 ? 0,28 na 4,86 ? 0,52 T/l), hematokritové hodnoty (z 0,285 ? 0,025 na 0,34 ? 0,02 l/l) a obsahu hemoglobinu (z 99,3 ? 2,0 na 111,6 ? 9,9 g/l). Naproti tomu počet leukocytů v průběhu věku klesl z 9,25 ? 3,0 na 5,04 ? 0,66 G/l tak jako procentuální zastoupení neutrofilních granulocytů. Nejvyšší obsah plazmatických bílkovin (78,2 ? 4,27 g/l) byl zaznamenán 5. den a mezi plazmatickými bílkovinami a močovinou byla vypočítána negativní závislost (-0,25). U králíčat byla pozorována fyziologická hypercholesterolémie. V průběhu vývoje byl zaznamenán podobný průběh obsahu Ca a Mg v krevní plazmě. Alkalická fosfatáza a gama glutamyl transferáza vykazovaly v průběhu vývoje vysokou aktivitu.
Postnatal changes of selected blood parameters of the rabbit
Keywords: králík; novozélandský bílý; hematologické parametry; biochemické parametry; postnatální vývoj; rabbit; New Zealand White; heamatological parameters; biochemical parameters; postnatal development