Verbální obraz Romů v českých tištěných médiích - Adamcová, Eva (Jihočeská univerzita, 2016)
Předkládaná diplomová práce se zabývá současnou interkulturní problematikou a dává si za cíl vypracovat mediální obraz romské menšiny v České republice. Zahrnuto je několik obecných kapitol, které mají za cíl přiblížit nám romskou menšinu, její původ, kulturu, dnešní životní styl a každodenní problémy. Dále následují kapitoly teoretické, zabývající se publicistickým stylem a persvazí, které jsou podkladem pro pozdější analýzu. Druhá polovina diplomové práce je analýzou novinových článků z vybraných tištěných deníků, která obsahuje souhrn hypertémat článků a dále rozbor persvazivních prvků v článcích a jejich titulcích. Cílem této analýzy je podat ucelený Verbální obraz Romů v českých tištěných médiích.
Verbal image of gypsies in the Czech printed media
Keywords: mediální obraz; romská menšina; media image; Gypsy minority