Ochrana veřejného zdraví v Zambii a její specifika - Mubiana, Nawa (Jihočeská univerzita, 2011)
Veřejné zdraví v Zambii je organizováno podle prioritních oblastí. To se liší od místa k místu podle potřeb lidí ve společnosti a podle okolností jejich zdravotního stavu. Nicméně determinanty zdraví, které řídí tento systém veřejného zdraví, jsou téměř stejné. Zambie je stále ještě rozvojovou zemí a proto je třeba zvýšit účinnost a efektivitu jejího systému veřejného zdraví. Mezi některé faktory, které mohou přispět k posílení tohoto poměrně nestabilního systému se řadí: dobrá a stabilní ekonomika, efektivní zdravotní politika, ochrana a podpora zdraví. Hlavním cílem této práce je analyzovat systém veřejného zdraví v Zambii a upozornit na jeho úspěchy a neúspěchy. Pojal jsem tuto problematiku od doby, kdy byly zdravotní reformy zavedeny v rámci ?Sector Wide Approach? až po decentralizaci systému veřejného zdravotnictví v Zambii. V tomto kvalitativním typu výzkumu jsem se rozhodl použít sekundární analýzu dat. Mnoho informací jsem získal studiem literatury o zdraví, z časopisů, zákonů a dalších zdravotních publikací a zdrojů, které jsem považoval za relevantní pro mé téma. Získané informace jsem rovněž konzultoval se zambijským Ministerstvem zdravotnictví, se Zemským úřadem pro ochranu zdraví a s Okresním zdravotním úřadem. Jako návod k získání potřebných dat byly použity 3 otevřené výzkumné otázky. Výsledky tohoto výzkumu ukazují velkou nerovnost v přístupu k veřejné zdravotní péči mezi městskými a venkovskými oblastmi, bohatými a chudými, gramotnými a negramotnými, mezi chlapci a dívkami nebo muži a ženami. Tato práce může být použita jako návod ke zlepšení systému veřejného zdraví v Zambii a také jako informační zdroj pro další výzkum.
Public Health in Zambia and its specificity
Keywords: Sector Wide Approach; Zdravotní reformy; Decentralizace; Systém ochrany veřejného zdraví; Zdravotní prioritní oblasti; Sector Wide Approach; Health reforms; Decentralisation; Public Health system; Health priority area