Dramatická hra jako metoda předškolního vzdělávání - Dobřichovská, Jarmila (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce se zabývá dramatickou hrou a jejím využitím v předškolním vzdělávání. První kapitola se zaměřuje na vývojové zvláštnosti dětí předškolního věku. Dále popisuje hru v životě dítěte předškolního věku, znaky hry, její vývojové zvláštnosti a typy her. Zabývá se významem hry v předškolním věku. Věnuje se předškolnímu vzdělávání, jejím závazným dokumentům, metodám a formám vzdělávání v mateřské škole. Srovnává pohledy nejznámějších autorů, kteří se zabývají dramatickou výchovou ve svých publikacích. Práce pojednává o formách, principech a metodách dramatické výchovy. Zabývá se zhodnocením dramatické hry v literatuře. Objasňuje přínos dramatické hry z hlediska naplnění cílů Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání.
Dramatic play as a method of pre-school education
Keywords: hra; dramatická hra; dramatická výchova; předškolní vzdělávání; Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání; vzdělávací oblasti; play; dramatic play; drama education; pre-school education; general educational program for pre-school education; educational areas