Zhodnocení připravenosti společensky významných budov v Českých Budějovicích z hlediska bezpečnosti - Eliášová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2020)
Teoretická část práce je rozdělena na dvě části. První část se zabývá ochranou obyvatelstva, především se zabývá evakuací, varováním či nouzovém ukrytím. Zde jsou specifikovány typy únikových cest, a jaké prostředky mohou být do evakuace zahrnuty. Varování je důležitou součástí úniku osob v případě vzniklé mimořádné události, proto je třeba si upřesnit, jakými prostředky lze varovat osoby. Druhá část je zaměřena na požární ochranu. Zde jsou například vyjmenovány druhy požární dokumentace, které budovy musí mít zpracované nebo systém pravidelného školení zaměstnanců. Všechny tyto aspekty jsou důležité pro zajištění bezpečnosti osob, proto jsou v této práci zmíněny. V praktické části bylo provedeno šetření formou polostrukturovaného rozhovoru s vedoucími bezpečnostního úseku ve vybraných objektech v Českých Budějovicích. Informace získané během rozhovorů byly vyhodnoceny pomocí SWOT analýzy, která se zaměřuje na silné stránky, slabé stránky, příležitosti a hrozby. Cílem diplomové práce bylo prověření připravenosti ve zvolených společensky významných budovách v Českých Budějovicích z pohledu požární ochrany a ochrany obyvatelstva. Konkrétně se jedná o budovu zimního stadionu Budvar aréna, kulturní dům DK Metropol a Obchodní dům. Výstupem výzkumu bylo zodpovězení dvou výzkumných otázek "Jak jsou připraveny budovy z hlediska požární ochrany?" a "Jak jsou budovy a personál připraveni z hlediska ochrany obyvatelstva?" Výsledky ukázaly, že ne každá budova je stoprocentně zabezpečena. Je to dáno typem budovy a především stářím budovy a jejich možných investic do rekonstrukcí či nákupu nového vybavení. Zimní stadion disponuje kvalitním zabezpečením stejně jako kulturní dům. Nedostatky zmíněné výše se týkají zejména obchodního domu.
Evalution of preparedness of socially significant buildings in České Budějovice in terms of safety
Keywords: Měkké cíle; bezpečnost; požární ochrana; ochrana obyvatelstva; veřejné objekty; evakuace; varování; požární dokumentace; mimořádná událost; Soft targets; safety; fire protection; protection of the population; public buildings; evacuation; warning; fire documentation; extraodinary occurence