Dětská paliativní péče z pohledu dětské sestry - Švehlová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce s názvem "Dětská paliativní péče z pohledu dětské sestry" reaguje na současný stav dětské paliativní péče ve společnosti. Cílem práce bylo zmapovat na základě teoretických podkladů dětskou paliativní péči z pohledu dětské sestry. Diplomová práce byla zpracována jako teoretická s využitím metody syntézy, explanace a komparace. V kapitole s názvem Problematika dětské paliativní péče bylo popsáno, co dětská paliativní péče je a co vše obsahuje. Dále zde byla popsána onemocnění, která se mohou v paliativní péči vyskytovat, také principy, roviny a formy dětské paliativní péče, bolest, umírání a smrt. Nebyla však opomenuta ani rodina dítěte v paliativní péči a úloha sestry v této péči. V druhé kapitole s názvem Dětská paliativní péče v ČR byl popsán současný stav dětské paliativní péče v naší zemi, překážky a dostupnost. Dále byly v kapitole popsány všechny tři konference, které se na našem území konaly, a také veškeré hospice, které se u nás specializují na děti a jejich vize. V poslední kapitole s názvem Dětská paliativní péče ve světě byl popsán vývoj hospicového hnutí ve světě, vývoj a současný stav dětské paliativní péče mimo území České republiky. Práce by mohla sloužit jako komplexní zdroj informací o dětské paliativní péči. Dále by mohla sloužit jako podklad pro tvorbu odborných článků, nových výzkumů nebo nových teorií.
Child palliative care from a child nurse's perspective
Keywords: Ošetřovatelství; sestra; dítě; paliativní péče; bolest; umírání; smrt; Nursing; nurse; child; palliative care; pain; dying; death