Maltézská fara v Horažďovicích (1251 - 1850) - Hesounová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce se zabývá vývojem fary v Horažďovicích v letech 1251 - 1850. Jednalo se o inkorporovanou faru řádu maltézských rytířů, které dosud nebyl věnován přílišný badatelský zájem. Předkládaná práce se na základě archivních pramenů pokouší nejen o sestavení chronologického vývoje a změn na faře ve sledovaném období, ale také o náhled do postavení inkorporovaných far v rámci arcidiecézí či diecézí. Práce je rozdělena do devíti kapitol. Po úvodu s vymezením badatelského záměru a kritikou použitých pramenů a literatury je zařazena stručná kapitola o johanitech, jejich dějinách a hierarchii ve světě i v české provincii. V následujících čtyřech kapitolách, které jsou jádrem celé práce, je podán šestisetletý vývoj horažďovické fary. Další část je věnována farářům, farnímu kostelu sv. Petra a Pavla a jeho záduší. Další kapitola pojednává o postavení řádových far v pražské arcidiecézi a budějovické diecézi, které je dokládáno na příkladu horažďovické maltézské fary. Klíčové poznatky archivního výzkumu shrnuje závěr, na který navazují seznam použitých zkratek, seznam pramenů a literatury a přílohy.
The Maltese pharish in Horažďovice (1251 - 1850)
Keywords: fara; inkorporovaná fara; řád maltézských rytířů; Horažďovice; pharish; incorporated pharish; the Sovereign Order of Malta; Horažďovice