Comparison of two Patrick McCabe's novels with their film adaptations/Porovnání dvou novel od Patrika McCaba s jejich filmovými adaptacemi - Pouzar, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato práce se zaměřuje na blízké porozumění a získání vhledu do dvou novel od Patricka McCaba, jmenovitě The Butcher Boy a Breakfast on Pluto. Přesnější zaměření této práce je prozkoumání osobností obou protagonistů a určení původu jejich osobnostních rysů. Druhá část mé práce se zaměřuje na analýzu filmových adaptací obou novel a způsobu, jakým byly osobnosti Francieho Bradyho a Patricka Brandena ve filmech ztvárněny.
Comparison of two Patrick McCabe's novels with their film adaptations
Porovnání dvou novel od Patrika McCaba s jejich filmovými adaptacemi
Keywords: narušená osobnost; narušené rodinné prostředí; filmová adaptace; Irsko; katolické tabu.; disturbed personality; dysfunctional family; film adaptation; Ireland; Catholic taboo