Zaměstnávání jedinců s poruchou autistického spektra - Matějíčková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se zabývá zaměstnáváním jedinců s poruchou autistického spektra. Cílem práce je zjistit názory, popřípadě zkušenosti zaměstnavatelů ohledně zaměstnávání jedinců s poruchou autistického spektra. Dále také zmapovat zkušenosti sociálních pracovníků zaměřujících se na sociální práci s jedinci s poruchou autistického spektra v oblasti zaměstnávání. Výsledky obou výzkumných souborů se pokusím porovnat a zjistit důvody nízkého počtu pracovních míst pro jedince s poruchou autistického spektra. Pro výzkum byl zvolen kvalitativní přístup, data byla získávána metodou dotazování s využitou technikou polostrukturovaných rozhovorů se sociálními pracovníky a zaměstnavateli. Vyhodnocení proběhlo metodou vytváření trsů. Bylo zjištěno, že nabídka pracovních míst pro jedince s poruchou autistického spektra je velmi nízká a hledání vyhovujícího zaměstnání představuje pro tyto jedince obrovský problém. Důležitou roli pro jedince s PAS představují sociální pracovníci, kteří jim pomáhají se na zaměstnání připravit, komunikují se zaměstnavateli, nabízejí doprovody na pracovní pohovory, dokonce i do zaměstnání. Problémem je často přístup zaměstnavatelů, kteří zpravidla nechtějí zaměstnávat jedince s PAS právě kvůli jejich diagnóze. Velkou roli v tomto problému hrají představy zaměstnavatelů o jedincích s PAS, které dle sociálních pracovníků často zkreslují média a zaměstnavatel tak ve skutečnosti neví, co od takového člověka reálně očekávat. Tato bakalářská práce může sloužit jako zdroj informací o problematice zaměstnávání jedinců s poruchou autistického spektra, mohla by také čtenáře motivovat ke zvýšení povědomí o poruchách autistického spektra, aby uchazeči s PAS o zaměstnání měli lepší možnosti uplatnění se na trhu práce, jako tomu je například v jiných zemích.
Employing Individuals with Autism Spectrum Disorder
Keywords: autismus; poruchy autistického spektra; zaměstnání; zaměstnavatel; pracovní uplatnění; autism; autism specter disorders; employment; employer; employment possibilities