Licenční správa v České republice - Rückerová, Nela (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem bakalářské práce bylo seznámení se s licenční správou v České republice, jakožto institucí odpovědnou za řízení a vykonávání činností spojených s uplatňováním licenčního režimu v oblasti hospodářských styků se zahraničím. Licenční správa jako útvar Ministerstva průmyslu a obchodu České Republiky působí na trhu již sedmnáctým rokem. Dílčím cílem byla analýza licenčního řízení vojenského materiálu, a to konkrétně těžkého kulometu M2. Pro analýzu licenčního řízení na vybraném příkladu se práce zaměřila směrem zahraničního obchodu s vojenským materiálem. Tato oblast byla vybrána z důvodu nejvíce frekventované oblasti, co se týče licenčního režimu v rámci České republiky. Analýza se týkala zmapování postupu licenčního řízení na zahraničním obchodu s vojenským materiálem. Další neméně důležitou částí práce se stal tabulkový a grafický popis současné situace vývozu/prodeje licencí České republiky do zemí Evropské unie.
License administration in Czech Republic
Keywords: licenční správa; celní správa; vojenský materiál; licenční řízení v EU; License administration; customs administration; militarily material; licence system in EU