Doprovázení sestrou v době pandemie nového typu koronaviru - Kudrfalcová, Petra (Jihočeská univerzita, 2023)
Onemocnění covid-19 je akutní infekční onemocnění, které postihuje respirační ústrojí jedince a je vyvolané virem SARS-CoV2. Dne 11. března 2020 bylo WHO prohlášeno za pandemii. První skutečně prokázaný případ v České republice byl evidován 1. března 2020 a tím také začal boj s onemocněním pojmenovaném covid-19. Cílem práce je seznámení se s problematikou covid-19 a zmapování doprovázení sestrou v době pandemie. Práce pojednává o ovlivnění sester pandemií. Poukazuje na to, co pro sestry znamená doprovázení pacientů a jak hodnotí doprovázení pacientů během každodenních ošetřovatelských činností a v konečné fázi života. Cíle bylo dosaženo a výzkumné otázky jsou zodpovězeny pomocí kvalitativní studie, která je uskutečněná pomocí polostrukturovaného hloubkového rozhovoru se všeobecnými sestrami. První část práce popisuje problematiku onemocnění covid-19, ať už se to týká samotného onemocnění nebo života sester v tomto období. Praktická část analyzuje rozhovory, které se uskutečnily v roce 2023 se sestrami pečujícími o pacienty s onemocněním covid- 19, kdy je k analýze získaných dat využita technika otevřeného kódování. Z provedených rozhovorů vyplývá, že péče o pacienty s onemocněním covid-19 je určitě náročnější než o pacienty, kteří tímto onemocněním netrpí. Dále je patrná psychická zátěž, která se u sester projevovala různými příznaky, jako jsou deprese, úzkost a strach. Zmapovaly jsme i odlišnosti ošetřovatelské péče o tyto pacienty a chování rodinných příslušníku, kteří měli zakázané návštěvy a doprovázení v době umírání a smrti. Závěrem tedy vyplývá, že doprovázení v době péče o pacienty s onemocněním covid-19 je zcela jistě náročnější a sestry by se neměly stydět a bát se včas požádat o odbornou pomoc, která by jim pomohla toto období překonat. Z výzkumu vyplývá potřeba změny přístupu managementu a vedení nemocnice, který by sestrám měl zajistit proškolení v určitých oblastech daného onemocnění nebo v péči o tyto pacienty.
Accompanying nurse in the new coronavirus pandemic
Keywords: Pandemie covid-19; ošetřovatelství; doprovázení; specifická péče; finalita života; sestra; pacient; Pandemic covid-19; nursing; accompanying; specific care; the finality of life; nurse; patient