Ověření intervenčního programu pro integraci osobnosti a rozvoj zdraví mentálně postižených pomocí pohybových aktivit ve Speciální škole Štítného 3, České Budějovice\\ - Marková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2007)
Ve své diplomové práci se zabývám problematikou lidí s mentálním postižením,vytvořením a ověřením intervenčního pohybového programu. Intervenční program byl vytvořen na podporu rozvoje zdraví, pohybových schopností a dovedností a zahrnuje psychomotorické hry, jógu a jednoduchá herní cvičení. Výběr zařízení, ve kterých jsem aplikovala dotazníkové šetření, jsem provedla metodou prostého náhodného výběru - losováním. První výzkumné šetření probíhalo ve speciální škole a druhé v ústavním zařízení v Českých Budějovicích. Byly mi poskytnuty anamnestické údaje od sociálních pracovníků. Provedla jsem vstupní a závěrečná somatoskopická měření a otestovala klienty pomocí standardizovaných motorických testů.\\
Verification of the intervention program for personality integration and health development of mentally handicapped by motion exercises at special school, Štítného 3, České Budějovice\\
Keywords: zdraví; zdravotní postižení; mentální postižení; integrace; pohybové aktivity; účastníci šetření; testování\\; health; people with infliction of health; people with infliction of mental; integration; kinetic activities; participant inquiry; testing\\