Hodnocení geomorfologických lokalit v severozápadní části Pohořské hornatiny (Novohradské hory) pomocí koncepce geomorphosites - Kolčavová, Iveta (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem této bakalářské práce je hodnocení geomorfologických lokalit v severozápadní části Pohořské hornatiny (Novohradské hory) pomocí koncepce geomorphosites a vzájemné porovnání hodnocených lokalit. Součástí této bakalářské práce je fyzicko-geografická charakteristika zájmového území Pohořské hornatiny v Novohradských horách a hlavní část práce představuje aplikace metodiky hodnocení na konkrétní území severozápadní části Pohořské hornatiny (Kuřský vrch, Zaječí vrch a Cikánský vrch). Práce rovněž obsahuje informace o ochraně neživé přírody, a to především v rámci koncepce geomorphosites. Tato koncepce je významným prostředkem k ochraně neživých částí přírody, na kterou je bráno méně ohledu než-li na ochranu živých částí přírody a jejíž součástí je rovněž rozvoj geopedagogiky a geoturismu
Geomorphologic assessment in the northwestern part of Pohorská hornatina (in the Novohradské Mountains) using the concept of geomorphosites.
Keywords: geomorphosites; ochrana neživé přírody; Novohradské hory; geomorphosites; protect non-living nature; the Novohradské Mountains