Vlny a oscilace v koronálních smyčkách - Bednář, Vít (Jihočeská univerzita, 2010)
Základní charakteristika Slunce, zejména sluneční koróny. Seznámení se sondami SoHO a TRACE jako hlavními nástroji pozorování aktivit sluneční koróny a bližší popis těchto aktivit v rámci MHD teorie. Rešerše dále odráží současné trendy výzkumu koronálních vln a kmitů (stojaté "kink", ‚"sausage" a podélné módy, šíření pomalých vln a rychlých sledů vln, pátrání po torzních vlnách), teoretického modelování vzájemné interakce MHD vln s plazmatickými strukturami a realizace teoretických výsledů identifikace módů. Dále je ukázáno použití MHD vln pro diagnostiku koronálního plazmatu na dálku, jako je koronální seismologie a použitelnost jejích metod pro odhad koronálního magnetického pole, transportních koeficientů, jemných strukturních funkcí a funkcí ohřevu.
Waves and Oscillations in Solar Coronal Loops
Keywords: Slunce; sluneční koróna; koronální smyčka; ohřev koróny; vlny; oscilace; Alfvénovy vlny; "kink" mód; "sausage" mód; "ballooning" mód.; Sun; solar corona; coronal loop; coronal heating; waves; oscillations; Alfven waves; kink mode; sausage mode; ballooning mode.