Právní úprava přestupkového řízení a problémy při její aplikaci - Zelená, Markéta (Jihočeská univerzita, 2008)
Přestupkové řízení je aktuální a stále se vyvíjející oblastí veřejné správy. Při výběru tématu jsem tento fakt zohlednila a pokusila jsem se nastínit teoretickou stránku některých částí přestupkového řízení a porovnat ji se stránkou praktickou. Cílem této bakalářské práce na téma Právní úprava přestupkového řízení a problémy při její aplikaci bylo zjistit, na základě rozhovorů s odborníky a analýzou příslušných dokumentů, problémy při uplatňování této právní úpravy v praxi a navrhnout možné řešení na její zlepšení. V teoretické části je vymezen přestupek jako pojem. Dále jsou zde rozvedeny některé hmotně právní otázky, které přímo souvisí s přestupkovým řízením. V rámci procesně právní úpravy je podrobněji popsána otázka příslušnosti řízení, blokového řízení, a doručování. Za hlavní dosažené výsledky je možné považovat zmapování problematiky některých částí přestupkového řízení a návrhy na doplnění právní úpravy o některé instituty v různých fázích přestupkového řízení.
Legal regulation of misdemeanor proceedings and problems with its application
Keywords: Přestupek; Přestupkové řízení; Přestupkový zákon; Blokové řízení; Bloková pokuta; Fine proceedings; Legal offence; Legal proceeding; Administrative Infractions Act; Fixed penalty ticket