Etická dilemata sociálního pracovníka při práci s osobami trpícími Alzheimerovou chorobou - Vršecká, Barbora (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce je zaměřena na etická dilemata sociálního pracovníka při práci s osobami trpícími Alzheimerovou chorobou. Cílem této práce je popsat etická dilemata, se kterými se setkává sociální pracovník při práci s lidmi trpícími Alzheimerovou chorobou, a následně poukázat, jakým způsobem může být zvolená etická teorie nápomocná při řešení dilematické situace. První až čtvrtá kapitola je pojata informativní formou. Tyto kapitoly se opírají především o odbornou literaturu. V první kapitole charakterizuji cílovou skupinu mé diplomové práce. Druhá kapitola se zaměřuje na domov se zvláštním režimem, který je určen pro osoby s Alzheimerovou chorobou či jiným typem demence. Třetí kapitola se věnuje sociálnímu pracovníkovi, na kterou navazuje čtvrtá kapitola jednání se zájemcem o pobytovou sociální službu v domově se zvláštním režimem. V páté kapitole je popsáno osm dilematických situací, které jsem osobně prožívala na pozici sociálního pracovníka. Šestá kapitola diplomové práce se věnuje rozboru mnou vybranému etickému dilematu z hlediska etické teorie utilitarismu.
Ethical dilemmas of a social worker at work with people suffering from Alzheimer's disease
Keywords: demence; Alzheimerova choroba; domov se zvláštním režimem; sociální pracovník; zájemce; klient; etická dilemata; utilitarismus; dementia; Alzheimer's disease; home with special regime; social worker; applicant; client; ethical dilemmas; utilitarianism