Indikace termoplastických vložek u dětí mladšího školního věku - Jiráňová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2019)
V mé bakalářské práci se zabývám indikacemi termoplastických vložek u dětí mladšího školního věku. V teoretické části popisuji kineziologii a nejčastější vady nohy, chůzi, správné držení těla a jeho možné odchylky, vhodnou obuv pro děti a termoplastické vložky Formthotics. Praktickou část práce tvoří kvalitativní výzkum, který proběhl na základě vstupního a výstupního vyšetření. Do výzkumu bylo celkem zahrnuto deset probandů (6 chlapců a 4 dívky mladších 12 let). Při vstupním vyšetření probíhala současně individuální úprava vložek, výstupní vyšetření proběhlo po třech měsících užívání. Cílem práce bylo zmapovat nejčastější indikace individuálně upravených prefabrikovaných vložek u dětí mladšího školního věku a vyhodnotit změnu postury na základě porovnání vstupního a výstupního vyšetření po třech měsících užívání vložek. Mezi nejčastější indikace patřila flexibilně plochá noha a vadné držení těla. V současnosti stoupá prevalence vadného držení těla u dětí i dospělých. Je mnoho faktorů, které mohou VDT způsobit, jako častý důvod vzniku VDT se udává úbytek všestranného pohybu a neideální psychomotorický vývoj. Z pohledu fyzioterapie by bylo nejvhodnější ovlivnit VDT a plochonoží pomocí cílených cviků, avšak děti v tomto věku je obtížné ke cvičení motivovat. Jednou z možných pomůcek k nápravě mohou být právě individuální měkké vložky. U většiny probandů došlo po tříměsíčním užívání vložek ke zlepšení postavení osy hlezenních a kolenních kloubů a stereotypu chůze, některým probandům se zmírnilo plochonoží a předsunuté držení těla. Nicméně k posílení oslabených svalových skupin by bylo třeba aktivního cvičení. Proto jsem vytvořila edukační materiál, který obsahuje několik cviků k doplnění terapie. Práci mohou využít rodiče dětí s VDT či plochonožím a studenti fyzioterapie.
Indications of thermoplastic insoles for younger school-age children
Keywords: Vložky Formthotics; děti mladšího školního věku; VDT; plochonoží; fyzioterapie; Formthotics insoles; younger school-age children; poor posture; flat foot; physiotherapy