Vztah sociálního pracovníka orgánu sociálně právní ochrany dětí ke klientovi v kontextu Etického kodexu sociálního pracovníka - Lavičková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem diplomové práce je zjistit, jakým způsobem sociální pracovníci orgánu sociálně právní ochrany dětí (dále jen "OSPOD") užívají Etický kodex sociálního pracovníka ve vztahu ke klientovi při výkonu své profese, zda z něj při výkonu své profese vycházejí a zda jim poskytuje základní rámec etických hodnot a principů. Práce se zabývá etickou zodpovědností sociálního pracovníka OSPOD ve vztahu ke klientovi. V práci je věnována pozornost osobě sociálního pracovníka jako vykonavateli sociální práce optikou mnoha vztahových rovin, ve kterých se sociální pracovník při výkonu své profese ocitá. V diplomové práci je taktéž popsán samotný Etický kodex sociálního pracovníka, jeho obsah, závaznost, dále pak konkrétní etické zásady, které obsahuje, a v této části jsou taktéž zmíněny nedostatky Etického kodexu sociálního pracovníka, které se vyjevují při jeho užití v praxi. Diplomová práce čerpá z poznatků mnoha oborů a také z dat z výzkumné sondy, která je provedena metodou dotazování, technikou polostrukturovaného rozhovoru.
The relationship of a social worker of the Office for the Protection of the Social Rights of Children with a client in the context of the Social Worker Code of Ethics
Keywords: sociální pracovník orgánu sociálně právní ochrany dětí; Etický kodex sociálního pracovníka; etické zásady sociální práce; osobnost sociálního pracovníka; vztahové roviny sociální práce; social worker of the Authority for Social and Legal Protection of Children; The Ethical Codex of a social worker; ethical principles of social work; personality of a social worker; relationship level of social work