Epidemiologie virové hepatitidy E - Kopal, Jiří (Jihočeská univerzita, 2014)
K napsání bakalářské práce jsem si vybral téma týkající se virové hepatitidy typu E. Podle mého názoru je toto téma jednoznačně vysoce aktuální a problematika VHE bude v budoucnu čím dál tím více diskutovaná. Virové hepatitidy obecně jsou častým onemocněním ve vyspělých zemích, ale i v České republice. Dnes je známo 5 typů hepatitid, které se ve větší či menší míře vyskytují v populaci. V kapitole Současný stav seznámím čtenáře se základními anatomickými a fyziologickými zákonitostmi funkce a stavby jaterní tkáně, protože virová hepatitida - jak již z názvu vyplývá - postihuje hepatocyty, tedy buňky jaterní tkáně. Dále jsem z dostupné literatury popsal všechny typy virových hepatitid a uvedl rozdíly, ke kterým mezi nimi dochází. Zvlášť intenzivně jsem se zaměřil na hepatitidu typu E. Před psaním této práce jsem si stanovil několik hypotéz a cílů. H1: Celková nemocnost VHE za sledované období 2000-2010 v České republice je srovnatelná s nemocností v jiných evropských státech ve stejném časovém období. H2: V České republice se v případě infekce VHE jedná spíše o nemoc z povolání. Z dostupné literatury bylo zjištěno, že incidence VHE v Evropě stoupá. Dále bylo z literatury zjištěno, že je známo několik případů profesionálního onemocnění VHE u profesí pracujících s vepřovým masem nebo s prasaty a u veterinářů, ale tyto případy jsou spíše sporadické. Hypotéza 2 tedy nebyla potvrzena. Cílů práce jsem si stanovil také několik. Cíl 1: Získat přehled o prevalenci VHE za období roku 2000-2010 v Evropě a v České republice a zjistit, zda se zákonitosti šíření nákazy VHE v České republice a v Evropě liší. Cíl 2: Zjistit, zda se v případě infekce virovou hepatitidou E v České republice jedná ve větší míře o nemoc z povolání nebo o onemocnění s cestovatelskou anamnézou. Cíl 3: Zhodnotit účinnost preventivních a protiepidemických opatření, která jsou na ochranu před nákazou virové hepatitidy E uplatňována. Přehled výskytu nákazy je uveden v tabulkách a grafech v kapitole Výsledky, část je uvedena v kapitole Přílohy. Vědecké výzkumy VHE ve světě i v Evropě jsou stále v podstatě na svém počátku. Z literatury jsem zjistil, že nejen v České republice, ale i v dalších státech Evropy se VHE vyskytuje ve větším množství. V současnosti není známo mnoho jednoznačných informací, které by vedly ke zlepšení efektivnosti prevence přenosu VHE ve vyspělých zemích. Vzestup incidence VHE je zde připisován častějšímu vyšetřování chronických onemocnění jater, důslednější diagnostice polékového jaterního selhávání a dalších nemocí, jejichž příčina nebyla zcela jistě objasněna. Donedávna byla myšlenka nákazy VHE u pacientů bez pozitivní cestovatelské anamnézy téměř tabu. Jedině další výzkumy v této oblasti nám mohou pomoci lépe pochopit toto onemocnění a zajistit tak prevenci, léčbu a diagnostiku ušitou na míru. Do té doby bychom se měli řídit principem předběžné opatrnosti.
Epidemiology of viral hepatitis E
Keywords: Virová hepatitida E; výskyt; hepatitidy; import; EpiDat; epidemiologie VHE.; Viral hepatitis E; incidence; hepatitis; import; EpiDat; epidemiology of viral hepatitis E.