Fytocenologická studie vegetace PR Holý vrch u Hlinné (okr. Litoměřice) - Barcalová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2014)
Předmětem bakalářské práce bylo studium vegetace PR Holý vrch u Hlinné s cílem zjištění vlivu typu biotopu, nadmořské výšky, sklonu a expozice svahu na přítomnost chráněných druhů konikleců Pulsatilla patens, Pulsatilla pratensis subsp. bohemica a jejich křížencem Pulsatilla x hackelii. Nebyla prokázána žádná spojitost mezi věnšjím vlivem a růstem konikleců. Nejvíce se v lokalitě vyskytoval druh Pulsatilla pratensis subsp.bohemica v počtu 63 trsů a 168 květů, dále druh Pulsatilla patens s 24 trsy a 37 květy a nejméně kříženec Pusatilla x hackelii se 4 trsy a 10 květy. Reakce pH půdy v lokalitě byla všude kyselá a nebyla prokázána spojitost s růstem konikleců. Výstupem práce je mapka rezervace s přesnou lokalizací výskytu sledovaných druhů. Aktuální situace je porovnána s předešlými výzkumy.
Phytosociological study of vegetation PR "Holý vrch u Hlinné" (district Litoměřice)
Keywords: Holý vrch u Hlinné; koniklec; Pulsatilla patens; Pulsatilla pratensis subsp. bohemica; Pulsatilla x hackelii; "Holý vrch"; pasqueflower; Pulsatilla patens; Pulsatilla pratensis subsp. bohemica; Pulsatilla x hackelii