Subjektivní hodnocení spolupráce příslušníků Policie ČR se sociálními službami - Lacika, Pavel (Jihočeská univerzita, 2023)
Spolupráce mezi Policii ČR a sociálními službami je velice důležitou aktivitou z hlediska psychosociálních dopadů na klienty a také pro ochranu zdraví a života klientů. Cílem práce je zjištění vzájemné spolupráce Policie ČR se sociálními službami. Dalším zájmem v práci je zjistit, jak vnímají příslušníci Policie České republiky spolupráci se sociálními službami a zda je rozložení podílů spolupráce s jednotlivými sociálními službami rovnoměrné. Práce se také zabývá zjištěním, zda hodnocení spolupráce sociálních služeb souvisí s věkem příslušníků Policie České republiky a jejich služebním zařazením. K dosažení cíle je použita kvantitativní výzkumná strategie, metoda dotazování a technika vlastního dotazníku. V dotazníku jsou použity uzavřené otázky s možností výběru konkrétních položek v odpovědích a polouzavřené otázky, které umožnují kromě nabídnutých variant odpovědí i jejich doplnění. Celkem bylo dotázáno 314 respondentů, z toho bylo 105 žen, 208 mužů a 1 respondent uvedl jiné pohlaví. Vzhledem k tomu, že dotazník byl určen pro policisty v rámci Jihočeského kraje, rozhodl jsem se zvolit dotazníkové šetření v elektronické podobě. Pro všechny otázky dotazníku byly vytvořeny sloupcové grafy s absolutními a relativními četnostmi. Při statistické inferenci byly použity následující statistické metody: interval spolehlivosti pro relativní četnost vypočtený pomocí Clopper-Pearsonovy metody, test nezávislosti založený na Spearmanově korelačním koeficientu, Kruskal-Wallisův test, Cochranův Q test a McNemarův test. Výpočty byly provedeny pomocí programu TIBCO STATISTICA, hladina významnosti činila 5 %. V diskusi jsou zjištěné výsledky z výzkumu shrnuty a porovnány s literaturou, která se spoluprací mezi policejními složkami a sociálními službami zabývá. V závěru práce je uvedeno, jaký přínos může tato diplomová práce mít, včetně možného řešení, například v podobě zlepšení spolupráce mezi Policií České republiky a sociálními službami.
Subjective evaluation of cooperation between members of the Police of the Czech Republic and social services
Keywords: sociální práce; sociální služby; policie; spolupráce; řízení organizace; social work; social services; the police; cooperation; the management of the institution