Motivace dobrovolníků pracujících se seniory - Řípová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem bakalářské práce je popsat motivační prvky dobrovolníků pracujících se seniory v dobrovolnických organizacích v Českých Budějovicích. Teoretická část se věnuje pojmu motivace, problematice dobrovolnictví a motivaci u dobrovolníků. Pro zpracování praktické části byla zvolena strategie kvalitativního výzkumu, metoda dotazování a technika polořízeného rozhovoru. Pro zodpovězení výzkumných otázek byly realizovány rozhovory se dvěma výzkumnými soubory sestavenými z celkového počtu čtrnácti dobrovolníků u seniorů skrze Dobrovolnické centrum ADRA České Budějovice nebo Dobrovolnické centrum při Diecézní charitě České Budějovice ve věku v rozmezí 15 až 44 let pro mladší generaci a 45 let a výše pro starší generaci. Rozhovor k výzkumu této práce byl sestaven z jedenácti otázek a jeho cílem bylo zjistit motivaci dobrovolníků pracujících se seniory. Po získání potřebných dat byly rozhovory přepsány a následně vyhodnoceny pomocí procesu otevřeného kódování, kdy všechna data byla přehledně uspořádána do jednotlivých kategorií. Z výsledků výzkumu vyplývá, že převládajícím motivačním prvkem k dobrovolnictví u seniorů je touha získat nové zkušenosti. Lze ovšem shrnout, že každý dobrovolník disponuje určitou směsicí mnoha motivačních prvků, které mezi sebou významně korelují. Nelze tedy ani tvrdit, že by u mladší nebo starší generace některý z motivačních prvků převládal. Znalost motivace dobrovolníků je velmi důležitá pro práci s nimi, a práce by tak mohla přinést užitek koordinátorům dobrovolníků či sociálním pracovníkům, kteří s dobrovolníky v daných organizacích spolupracují.
Motivation of Volunteers Working with the Seniors
Keywords: Dobrovolnictví; dobrovolník; dobrovolnické centrum; management dobrovolnictví; motivace; senior; Volunteering; volunteer; volunteering centre; management of volunteering; motivation; senior