Analýza možností a podmínek využití zdrojů EU pro rozvoj vybraného podniku - Mašková, Hana (Jihočeská univerzita, 2009)
Hlavním cílem bakalářské práce bylo analyzovat programy podpory poskytované Evropskou unií a navrhnout vhodný program pro vybraný podnik na základě jeho podnikatelských záměrů. V práci jsou shrnuty programy podpory pro Malé a střední podniky. Práce je členěna do následujících kapitol: Část teoretická, která popisuje malé a střední podniky z obecného hlediska, jejich význam a omezení a také negativní vlivy, které na MSP působí. Dále tato část obsahuje vymezení pojmu malý a střední podnikatel a legislativu vztahující se k podpoře podnikání. Část analytická, kde jsou uvedeny nabízené programy podpory pro Malé a střední podniky včetně Programu rozvoje venkova. Část praktická, která se zabývá charakteristikou vybrané firmy a vypracováním návrhu projektu. Pro bakalářskou práci jsem si vybrala firmu ERLEX s.r.o., předmětem podnikání je ubytovací činnost. Cílem firmy je vybudovat penzion, který bude provozován v obci Strážný. Na základě analýzy možných podpor podnikání byl pro firmu ERLEX s. r. o. zvolen Program rozvoje venkova. Konkrétně osa III. - Kvalita života ve venkovských oblastech a diverzifikace hospodářství venkova, opatření III. 1. 3 b) Podpora cestovního ruchu. Realizací projektu by došlo k urychlení výstavby ubytovacího zařízení a ke zvýšení konkurenceschopnosti. V případě zamítnutí žádosti bude výrazné zpoždění realizace plánovaného projektu z důvodu velké finanční náročnosti.
Analysis of Possibilities and Conditions of EU Sources Use for Enterprise Development