Tvorby systému finančního hodnocení podniku - Kalátová, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2007)
Bakalářská práce je zaměřena na tvorbu systému finančního hodnocení zemědělského podniku. Zemědělství má řadu specifik, které bylo nutno v navržené metodice zohlednit a přizpůsobit jim hodnocení finanční situace podniku. Ve své bakalářské práci jsem tedy použila nejen klasické ukazatele, ale také nově vytvořené, specifické nebo upravené. K ověření funkčnosti jsem vytvořenou metodiku aplikovala prakticky. Získané údaje jsem vyhodnotila a posoudila ekonomickou situaci podniku. Na závěr byla navržena konkrétní opatření na odstranění nebo zmírnění některých negativních jevů, které byly prostřednictvím finanční analýzy zjištěny. V tomto konkrétním podniku byla vyhodnocena ekonomická situace jako příznivá a s ohledem na ztížené podmínky, s kterými se čeští zemědělci musí potýkat, dokonce jako nadprůměrná. Neuspokojivé hodnoty některých ukazatelů nebyly hodnoceny jako závažné a podnik ohrožující. Většinou navíc měly na toto zhoršení ukazatelů vliv podnikem neovlivnitelné situace, jako např. rozsáhlé povodně z roku 2002.
METHODS OF FINANCIAL ANALYSIS SYSTEMS IN A CHOSEN COMPANY
Keywords: Tvorba systému finančního hodnocení podniku; Finanční analýza; Zemědělský podnik; Posouzení ekonomické situace podniku; Vliv dotací na renabilitu; Creation of the system of financial evaluation of a company; Financial analysis; Agricultural company; Assessment of the economic situation of the company; Effect of grants on profitability