Potřeba koordinované rehabilitace seniorů ohrožených chudobou - Šroubová, Jitka (Česká lékařská společnost J. E. Purkyně, 2017)
Vývoj společnosti směřuje neustále k prodlužování věku dožití. Tento aspekt se stává významným zejména ve spojení se sociální politikou státu a postupnou diverzifikací stárnoucí části populace, jejíž podíl na celkové společnosti se neustále zvyšuje. Předmětem studované problematiky života seniorů je posouzení vlivu a rozšíření chudoby právě v této věkové skupině na sociální aspekty a očekávání jednotlivců, a současně identifikace základních potřeb a možností koordinované rehabilitace. Daná problematika je nahlížena v kontextu běžného společenského života a sleduje důsledky sociálního postavení vyplývajícího z chudoby,i faktory, které jsou nejčastější příčinou jejího výskytu mezi seniory. Evaluace zvoleného tématu je založenana komplexní rešerši odborných publikací a jejím cílem je přehledné zhodnocení všech aspektů navazujícíchna sociální postavení seniorů ohrožených chudobou.
The need for coordinated rehabilitation of senior citizen endangered by poverty
Keywords: senioři; chudoba; sociální vyloučení; koordinovaná rehabilitace; lidská práva; seniors; poverty; social exclusion; coordinated rehabilitation; human right