Epické žánry v Kosmově kronice - Končelíková, Iveta (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato práce si dává za cíl zmapovat epické žánry v Kosmově kronice. Největší pozornost je věnována pověstím, které jsou obsažené v 1. knize kroniky. V souvislosti s pověstí o kněžně Libuši zmiňujeme i Matyldu Toskánskou a anekdotu, která o této panovnici kolovala. V Matyldě se zároveň snažíme rozpoznat předobraz kněžny Libuše. Dále se pokoušíme rozklíčovat možný původ jmen bájných knížat, správně historicky zařadit látku o lucké válce, odhalit původ přemyslovské pověsti a vysvětlit důležitost dívčí války jako posledního motivu přemyslovské pověsti.
Genres of epical fiction in Kosmas Chronicle
Keywords: Kosmova kronika; pověsti; Kosmas chronicle; legends