Role Kitáb-i-Aqdas v Bahá'í víře. - Müller, Petr (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá ústřední knihou Bahá'í víry, Kitáb-i-Aqdas - Nejsvětější kniha. Představuje jejího autora, dobu i místo vzniku. Všímá si jejího literárního charakteru, ale současně představuje její strukturu. Zkoumá její pozici mezi ostatním svatými písmy v Bahá'í společenství, dále ji analyzuje z pohledu její funkce v každodenním životě Bahá'í věřících. Celkově si všímá jejího obsahu a oblastí v lidského života ke kterým se explicitně vyjadřuje. Vytvoření, publikování a úlohu Kitáb-i-Aqdas v Bahá'í společenství srovnává s písmy Starého a Nového zákona a jejich rolí v katolické církvi.
The role of Kitáb-i-Aqdas in the Bahá'í Faith.
Keywords: Kitáb-i-Aqdas; Baha'í víra; Písmo svaté; Bible; Persie; Irán; Báb-Brána; Světový dům spravedlnosti; Projev Boží; Abdul Bahá; Zjevení; Bábí; vyhoštění Husayn Alí; Bahá-Sláva; Síyáh-Chál v Teheránu; Shrine of Bahaullah; Nejsvětější kniha.; Kitáb-i-Aqdas; Bahá'í Faith; Holy Writ; Bible; Persia; Irán; Báb - Gate; Universal House of Justice; Manifestation of God; 'Abdu'l-Bahá; Revelation; exile; Husayn Alí; Bahá - Glory; Síyáh-Chál in Teherán; Shrine of Bahá'u'lláh; Most Holy Book.