Postoj EU ke geneticky modifikovaným potravinám - Pnackova, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářská práce pojednává o postupném procesu přeměny některých rostlin v plodiny a jejich následném šlechtění člověkem až po současný vývoj, pro který je charakteristické genové inženýrství. Manipulace člověka s genetickými kódy organismů má své výhody i možná rizika, které se promítají v postojích k produkci a spotřebě geneticky upravených plodin. V Evropě je tato problematika diskutovaným tématem, přičemž GMO mají jak odpůrce, tak zastánce. Tato skutečnost se odráží v právních předpisech evropské unie, které vymezují přísné podmínky a opatření pro GMO.
Attitude of the European Union Towards Genetically Modified Foods
Keywords: Vývoj rostlin {--} plodin; vědecké bádání {--} Mendel versus Darwin; klasické šlechtění rostlin; genové inženýrství; geneticky modifikovaný organismy (GMO); geneticky modifikované potraviny; výhody a rizika geneticky modifikovaných potravin; legislativa EU v oblasti geneticky modifikovaných potravin; postoj EU k dané problematice.; Evolution of plants into cultivated plants; scientific reasearch {--} Mendel versus Darwin; plant selection; genetic engineering; genetically modified organisms; genetically modified foods; advantages and risks of genetically modified foods; legislation of the EU on genetically modified foods; attitude of the EU in this field.