Problematika integrace imigrantů na základních školách - Matoušková, Dagmar (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku integrace imigrantů na základních školách ve dvou vybraných okresech v Jihočeském kraji z pohledu zástupců jednotlivých škol. V teoretické části jsou vymezeny základní pojmy související s danou problematikou. Pozornost je věnována integraci imigrantů, negativním jevům ze strany většinové společnosti. Součástí jsou také vybrané integrační programy, projekty a výzkumy. Poslední kapitola je zaměřena na školství a otázku integrace a vzdělávání dětí-cizinců v České republice. Praktická část nás seznamuje s výsledky kvalitativního výzkumu. Formou rozhovorů na základní školách byly získány potřebné informace k dané problematice. Zjištěné skutečnosti byly porovnány s teoretickými poznatky.
The problems of immigrants integration at elementary schools
Keywords: cizinec; imigrant; integrace; vzdělávání; foreigner; immigrant; integration; education