Analýza věkové struktury u plavců mužů na MS\\ - Halaburdová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2009)
Znalost věku vrcholné výkonnosti je v závodním plavání jedním z důležitých faktorů pro sestavování tréninkových plánů a také pro optimální načasování závodní formy každého jednotlivce. Na základě analýzy dostupných zdrojů jsou statistickou metodou vyhodnocena získaná data a tak vyvozen věk vrcholné výkonnosti v jednotlivých závodních disciplínách. Zpracovávány byly výsledky nejúspěšnějších plavců na vrcholných soutěžích, tedy na mistrovství světa a olympijských hrách, v období roku 1970 až 2007. Cílem práce je vedle stanovení věku vrcholné výkonnosti také zodpovězení vědeckých otázek, které se týkají obecných znaků pro stanovení věku vrcholné výkonnosti, dále také tím zda je možné tento údaj přesně určit a v neposlední řadě pak jaký je trend ve vývoji věku vrcholné výkonnosti v posledních letech.
Age structure analysis at man swimmer on World Championship\\
Keywords: mistrovství světa; olympijské hry; věk; plavání; World Championship; Olympic Games; age; swimming.