Základní lidské hodnoty v enviromentální výchově dětí v MŠ - Melounková, Jana (Jihočeská univerzita, 2016)
Tématem této práce jsou základní lidské hodnoty, které můžou být dětem předškolního věku přiblíženy prostřednictvím enviromentální výchovy a vzdělávání. Po tělesné, psychické a sociální charakteristice předškolního věku následuje definování základních lidských hodnot a enviromentální edukace. Na základě objasnění obsahu klíčových pojmů je sestavena metodika pro předškolní vzdělávání, která základní lidské hodnoty dětem nastiňuje prostřednictvím enviromentální edukace. Cílem práce bylo ověření si možnosti, že ačkoli bude edukační plán sestaven na základě zaměření na základní lidské hodnoty v enviromentální výchově, bude splňovat požadavek o všestranném rozvoji předškolního dítěte. Práce se také zaměřila na otázku, je-li možno v této oblasti hodnot nalézt nový rozměr pro předškolní věk.
Basic human values in environmental education of children in nursery school
Keywords: tělesný vývoj předškolních dětí; psychický vývoj předškolních dětí; socializace u předškolních dětí; základní lidské hodnoty; enviromentální edukace; dobro; život; pravda; krása; láska.; physical development of pre-school children; psychical development of pre-school children; socialisation of pre-school children; basic human values; environmental education; the good; life; truth; beauty; love.