Historie skautingu v jižních Čechách - Znachorová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2020)
Práce pojednává o historii skautingu ve světě a v českých zemích od počátku do současnosti, konkrétně je zaměřena na historii skautingu v jižních Čechách. Především se zaměřuje na vývoj skautského hnutí v jednotlivých skautských oddílech Jihočeského kraje a na průběh jejich činnosti od počátků až do padesátých let. Vývoj skautingu ve zvolené oblasti je řazen do dílčích etap podle významných milníků historického vývoje naší země. Práce se věnuje všem významným okolnostem souvisejícím se vznikem vývoje skautingu. V prvních dvou kapitolách je popsána historie světového a českého skautingu, chronologicky podle jednotlivých časových období. Druhé dvě kapitoly, které jsou stěžejní pro tuto práci, se zaměřují na vývoj a historii skautingu v jižních Čechách a v jednotlivých okresních městech této oblasti. Zde práce popisuje dvě zásadní období skautského vývoje. První období mapuje počátek skautingu v jižních Čechách a ve městech od počátku vzniku. Zaměřuje se na dvacátá a třicátá léta. Druhé období mapuje poválečná léta až k datu druhého zákazu skautingu. Zde se práce zaměřuje na poválečnou dobu v letech 1945 až 1950. Nejstarší informace byly čerpány z dochovaných archivních materiálů a kronik jednotlivých skautských oddílů. Zdrojem informací se rovněž stala dobová periodika a novinové články. Rovněž bylo čerpáno z almanachů zpracovaných skautskými pamětníky. Novější data se opírala o současnou literaturu, která zpracovala historii skautingu.
The History of Scouting in South Bohemia
Keywords: skaut; historie; tábor; oddíl; vedoucí; středisko; činnost; bratr; scout; history; camp; section; leader; center; aktivity; brother