Evanjelizácia a misie v bolívijskej Chiquitánii od XVI. storočia do súčasnosti vo svetle jezuitského dedičstva - Miko, Miloš (Jihočeská univerzita, 2018)
Táto diplomová práca pojednáva o histórii a rozvoji katolíckych misií v bolívijskej Chiquitánii od XVI. storočia do súčasnosti. Práca je rozdelená do 7 kapitol, ktoré postupne rozvíjajú historické súvislosti evanjelizačného úsilia v tejto oblasti na pozadí koloniálneho spoločenského systému, ktorý bol počas ďalších storočí nahradený inými formami ekonomických a sociálnych vzťahov, často nespravodlivých a zneužívajúcich indiánske obyvateľstvo. Základ práce tvorí skúmanie a analýza zdrojov zameraných na porovnanie jezuitskej evanjelizačnej misie v XVII. XVIII. storočí a situácie v XX. storočí až do súčasnosti. Posledná kapitula je venovaná konkrétnemu príkladu evanjelizácie v edukatívnej oblasti, kde sú použité aj osobné skúsenosti, pozorovania a poznatky autora.
Evangelization and Missions in Bolivian Chiquitania since the XVI. century to the present in the light of the Jesuit heritage
Keywords: jezuitské misie; redukcie; Chiquitánia; conquista a evanjelizácia Paraguaja; Vikariát Chiquitos; Diecéza San Ignacio; misionári identes; Jesuit missions; reduction; Chiquitania; conquista and evangelization of Paraguay; Vicariate Chiquitos; Diocese of San Ignacio; missionaries identes