Zvládnutí rolového konfliktu pacienta s využitím ošetřovatelského modelu C. Royové - Plzenská, Dagmar (Jihočeská univerzita, 2007)
Jakákoliv změna zdravotního stavu je pro člověka, který tvoří holistický celek, stresující situací, na kterou musí reagovat a přizpůsobit se změnám, adaptovat se. Ireverzibilní změna se stává pro člověka stigmatem, které mění či narušuje jeho dosavadní životní styl, často vede ke změnám v hodnotovém žebříčku osobnosti a může vyústit v rolový konflikt . Role sestry se stává nezastupitelnou, neboť je to právě ona, která usměrňuje ošetřovatelskou péči, pracuje s podněty, které podporuje nebo naopak tlumí jejich účinek. Ideální péče by měla naplňovat myšlenku individuálního přístupu k pacientovi s cílem usnadnit, podpořit adaptaci a umožnit mu plnohodnotný a spokojený život. Diplomová práce je zaměřena na využití a uplatnitelnost ošetřovatelského modelu C. Royové při poskytování ošetřovatelské péče, k dosažení adekvátní adaptace klienta, efektivní sociální interakce a na prevenci rolového konfliktu. V teoretické části předkládáme problematiku interakce osobnosti a prostředí při plnění rolí ovlivněné ireverzibilními změnami. Zaměřily jsme se na koncepční model C. Royové a význam jeho využití v prevenci rolového konfliktu u klientů s ireverzibilními změnami. V praktické části jsme vytvořily ošetřovatelskou dokumentaci dle C.Royové a zjišťovaly názory sester, neboť právě ony s dokumentací následně pracovaly. Následně jsme se soustředily na hodnocení ošetřovatelských diagnóz u klientů s ireverzibilními změnami v adaptačních systémech - sebepojetí, sebeuvědomění, zvládání rolí a vzájemné závislosti. Dále pak na zkvalitnění adaptační úrovně a spokojenost klientů. Cíle práce: 1.Využití modelu C.Royové k prevenci rolového konfliktu u jedinců s ireverzibilními změnami v oblasti role primární sekundární, terciární. 2. Zhodnotit klientovy role před postižením. 3. Zjistit adaptační úroveň klienta. Kvazieexperiment a rozhovory byly realizovány v Oblastní nemocnici Příbram a v nemocnici Hořovice. Soubor respondentů tvořilo celkem 10 klientů. Cíle práce byly splněny. Doufáme, že naše práce přispěje ke zvýšení kvality ošetřovatelské péče poskytované klientům s ireverzibilní změnou.
Management of the patient´s role conflict exploiting C. Roy nursing care model
Keywords: Rolový konflikt; Role; Adaptace a adaptační systémy; Ireverzibilní změny; Klient; pacient; nemocný; Ošetřovatelský model Royové; Ošetřovatelská péče; A role conflict; A role; Adaptation and adaptation systems; Irreversible changes; Clients; Patient; C. Roy Nursing Care Model; Nursing care