Psychické problémy lidí trpících fenylketonurií - Nenadálová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce s názvem "Psychické problémy lidí trpících fenylketonurií" se pokusí přiblížit život lidí, kteří se narodili s diagnózou fenylketonurie. Obsahem teoretické části práce je vysvětlení pojmu fenylketonurie, diagnostika této nemoci včetně možností léčby. Dále v teoretické části práci jsou uvedeny psychické problémy spojené s fenylketonurií a její dopady do oblasti vzdělávání a rodiny. V praktické části jsou zkoumány případové studie lidí, kteří trpí fenylketonurií. Je sledována kvalita jejich života, s jakými psychickými potížemi se vyrovnávají a jaké strategie vyrovnávání se s touto nemocí zvolili. Cílem práce je zkoumat dopad této nemoci na psychiku jedince a strategie zvládání této nemoci.
The psychical problems of people suffering from phenylketonuria
Keywords: Klíčová slova: fenylketonurie; fenylalanin; fenylalaninhydroxyláza; nízkobílkovinná dieta; dědičné metabolické poruchy; novorozenecký screening; Keywords: phenylketonuria; phenylalanine; phenylalanine hydroxylase; low protein diet; hereditary metabolic disorder; newborn screening