Etologické projevy dojnic ve vztahu k systému řízení krmného režimu - Kabeláč, Josef (Jihočeská univerzita, 2016)
Hlavním cílem diplomové práce bylo získání základních údajů, díky nimž bylo následně možné formulovat poznatky o chování dojnic ve vztahu k systému řízení krmného režimu. Praktická část byla založena na kvantitativním výzkumu, kdy základem celé empirické části bylo výzkumné šetření založené na pozorování prováděném v zemědělském podniku v Záluží u Sušice na farmě Agrochlum. Následně toto pozorování mělo umožnit vyhodnocení vlivu četnosti zakládání a přihrnování krmiva na etologické projevy dojnic. Sledování bylo zaměřeno zejména na aktivity dojnic spojené s příjmem krmiva, pitím, ležením a dojením. Vlastní výzkum byl uskutečněn ve třech pozorovacích obdobích, přičemž se jednalo vždy o nepřetržité 24 hodinové sledování. Výsledky výzkumu jsou vyhodnocení průměrného počtu dojení za den a průměrné denní dojivosti, doba přípravy k dojení, doba dojení, celková doba v boxu, doba mezi jednotlivými dojeními, celková aktivita dojnic 30 minut po dojení a vyhodnocení zdravotního stavu mléčné žlázy, to vše v souvislosti s krmným režimem. Zjištěné ukazatele byly následně zpracovány do tabulek a grafů MS Excel a zároveň také statisticky vyhodnoceny. Základní metodou předkládaného výzkumu bylo pozorování dojnic v daném období předem určenými osobami, zaznamenávání do etologického deníku, dále analýza získaných dat a porovnání výsledků s ostatními pracemi. Zadání práce vychází z projektu NAZV QJ1210144 a NAZV QJ1530058.
Ethological manifestations of dairy cows in relation to the management system feeding regime
Keywords: etologie; dojnice; krmný režim; ethology; dairy cattle; feeding regime