Konformita lidí ve vztahu ke sledovanému násilí a vybrané aspekty problematiky domácího násilí - Mrázková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá teoretickým zpracováním vybraných aspektů problematiky domácího násilí a kvalitativním výzkumným šetřením zabývajícím se tím, jak příbuzní v současnosti interpretují minulou zkušenost s domácím násilím v jejich rodinném okolí. Práce je rozdělena na tři hlavní části, ve kterých jsou představeny základní pojmy týkající se problematiky domácího násilí a pojmy týkající se konformity a konformního jednání lidí ve vztahu k domácímu násilí v rodině a společnosti, předsudky a mýty o domácím násilí, důsledky domácího násilí a konkrétní způsoby pomoci ohroženým osobám (obětem). V závěrečné části je kvalitativním výzkumným šetřením s příbuznými bývalých obětí domácího násilí zjišťovaný názor, jak by interpretovali svou minulou zkušenost s domácím násilím v jejich rodinném okolí.
Conformity of people in terms of the violence and selected aspects of domectic violence
Keywords: domácí násilí; oběť domácího násilí; ohrožená osoba; pachatel domácího násilí; konformita; konformní jednání; mýty a předsudky o domácím násilí; pomoc obětem domácího násilí; intervenční centrum; kvalitativní výzkum; domestic violens; threatened person; offenders and victims of domestic violens; conformity; conformal hearing; myths and prejudices of domestic violens; help for victims; intervention centre; gualitative research