Vliv ústavní výchovy na dítě předškolního věku - Zídková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce je zaměřena na děti předškolního věku v ústavní péči. Teoretická část vymezuje základní aspekty pobytu v dětském domově, zabývá se vývojem a historií ochranné a ústavní výchovy, popisuje příčiny i samotný proces odebrání dítěte od biologické rodiny a jeho umístění do dětského domova. Zdůrazňuje pozitivní změny, kterými systém ústavní výchovy v České republice prochází. V praktické části jsou zpracovány informace o Dětském domově Zvíkovské Podhradí a charakteristika dětí předškolního věku žijících v současné době v tomto zařízení.
The influence of institutional care on a preschool child
Keywords: dítě; ústavní péče; dětský domov; rodina; náhradní výchova; adaptace; potřeby; child; constitutional care; children's home; family; compensatory education; adaptation; needs