Model zařízení odlehčovacích služeb pro seniory v regionu Trhovosvinensko - Adamová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem diplomové práce bylo navržení modelového zařízení odlehčovacích služeb pro seniory v regionu Trhovosvinensko, a to na základě výsledků analýzy možností a potřeb regionu. Byla zjišťována stávající nabídka služeb pro seniory a případná potřebnost jejího rozšíření o zařízení poskytující odlehčovací služby. Občanské sdružení Borůvka, Borovany poskytující odlehčovací služby rodinám pečujícím o děti se zdravotním postižením by uvítalo rozšíření odlehčovacích služeb a je tak pravděpodobné, že projekt bude ve spolupráci s tímto občanským sdružením realizován. V teoretické části je nejprve popsána cílová skupina modelového zařízení. Dobrá znalost příjemců služby - v tomto případě seniorů - je základním předpokladem pro vytvoření odpovídajících služeb. Dále jsou popsané sociální služby, které jsou vhodné pro seniory, a to zejména se zaměřením právě na odlehčovací služby. Byla zmíněna historie odlehčovacích služeb, modely, formy a obsah samotné služby. Dále je zde popsána rodina a senior. V praktické části je popsána stávající nabídka služeb pro seniory v regionu Trhovosvinensko. Je zde zpracovaná SWOT analýza vztahující se k navrhovanému zařízení. Dále je v praktické části podrobně popsána podoba modelového zařízení a jeho fungování tak, aby bylo možné jej realizovat. Je podrobně popsán cíl projektu, oblast působnosti, charakteristika cílové skupiny a konkrétní popis jednotlivých služeb, metody a formy práce v zařízení, personální obsazení, možné zdroje financí a případné výdaje a technické řešení celého projektu. Tato diplomová práce by měla posloužit jako návod při realizaci nového zařízení odlehčovacích služeb, které by v budoucnu mělo ve spolupráci s Občanským sdružením Borůvka, Borovany vzniknout. Dále tato práce poskytuje ucelený přehled odlehčovacích služeb obecně a může tak posloužit jako plnohodnotný zdroj informací pro širokou veřejnost.
Construct model of respire care center for older people in region Trhovosvinensko
Keywords: odlehčovací služby; modelové zařízení; Trhovosvinensko; senioři; pečující; relief services; model facility; region Trhové Sviny; senior; solicitous