Kvalita vody odtékající z rybníků v průběhu vypouštění a výlovu se zřetelem na bilanci fosforu a nerozpuštěných látek - Freidinger, Jan (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce se věnuje vlivu výlovu rybníka na zhoršení kvality vody odtékající během vypouštěcí i výlovové fáze, především s ohledem na bilanci fosforu a nerozpuštěných látek. Cílem práce je přispět dílčím šetřením k debatě o vlivu rybničních akvakultur na eutrofizaci povrchových vod. Během šetření byly sledovány rybníky Fišmistr, Pěšák, Horák a Baštýř z Nadějské rybniční soustavy a rybník Vítek. Výsledky šetřeni potvrdily extrémní zhoršení kvality vody odtékající z rybníků během výlovu.
Impact of fish pond harvest on water quality especially on concentration of suspended solids and phosphorous.
Keywords: Výlov rybníka; eutrofizace; fosfor; fosforečnany; nerozpuštěné látky; znečištění vod.; Fish pond harvest; phosphorous; suspended solids; eutrophication; water pollution.