Vliv marketingu na zákazníka při výběru potravin - Vanišová, Hana (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce se zabývá vlivem marketingu na zákazníka při výběru potravin. Zkoumá, zda převáží vliv marketingu nebo zákazníkův vlastní úsudek o vhodnosti volby potravin denní potřeby z hlediska sledování jejich nutričního složení. Teoretická část se zabývá základy marketingu, nemalá pozornost je věnována také potravinářskému zboží, označování potravin, výživě a kvalitě potravinářských produktů, které mohou ve velké míře ovlivnit kvalitu života. Výzkum byl realizován prostřednictvím dotazníkového šetření. Získaná data jsou zpracována ve formě tabulek a grafů, doplněných slovním komentářem. Platnost stanovených hypotéz je statisticky vyhodnocena a zpracována. Na základě výsledků výzkumného šetření jsou v závěru diplomové práce vyhodnoceny faktory ovlivňující nákupní rozhodování a jednotlivé preference respondentů při výběru potravin. V příloze je sestavený přehled praktických informací a obecných rad, které by měly nakupujícím pomoci v rozhodování při nákupu základních potravin a v lepší orientaci mezi údaji uvedenými na obalech jednotlivých produktů.
The influence of marketing on the customer at food choices
Keywords: Marketing; marketingový mix; marketingová komunikace; marketingové triky; nákupní chování; média (masmédia); potravinářské zboží; označování potravin; značky kvality; výživa a kvalita života; Marketing; marketing mix; marketing communication; marketing tricks; buying behavior; media (mass media); food goods; food labeling; quality labels; nutrition and quality of life