Posouzení aktivit Hasičského záchranného sboru ČR v jednotlivých krajích souvisejících se záchranou zvířat - Kadlec, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2014)
V této diplomové práci se autor zabývá mapováním a vyhodnocením počtů a druhů z celkového množství zásahů Hasičského záchranného sboru České republiky v jednotlivých krajích, které souvisely se záchranou zvířat. V literární části práce vysvětluje terminologii, druhy zásahů a vybavenost HZS na záchranu zvířat, a to jak technickými, tak ochrannými prostředky. Dále pak uvádí způsoby manipulace se zvířaty při mimořádných událostech a zásazích, upozorňuje na etologii a chování jednotlivých druhů, welfare a rovněž pojednává i o bezpečnosti práce. Počty a druhy zásahů v jednotlivých krajích České republiky jsou zpracovány v tabulkách a zahrnují vývoj a četnost zásahů HZS v letech 2008 až 2013. Získané poznatky jsou uvedené ve statistické tabulce, která dává ucelený pohled na situaci v jednotlivých krajích.
Assessment of the activities of the Fire and Rescue Service Czech Republic in the individual regions related to animal rescue
Keywords: Záchrana zvířat; druhy zásahů